KMIN RZYMSKI NASIONA - TRS
Opis
Kmin rzymski to przyprawa o bardzo intensywnym smaku z delikatną nutą cytrusową. Jest składnikiem wielu mieszanek przypraw, np. curry albo garam masala. Świetnie pasuje m.in. do potraw z drobiu, fasoli, grochu, ryb, ziemniaków, jaj, wieprzowiny, a także do zup.
Właściwości:
Kmin rzymski zawiera olejek eteryczny (w ok. 4 proc.) i flawonoidy. Ma dużo żelaza, mangan, magnez oraz wapń. Roślina ta działa przeciwzapalnie, pobudza serce i ośrodek oddechowy, korzystnie działa na układ krwionośny, wpływa na wydzielanie soków trawiennych. Ma działanie napotne oraz moczopędne.
Przygotowanie:
Przed użyciem, nasiona powinny być lekko wyprażone w celu wydobycia z nich aromatu. Aby zachować swoją ostrość, zmielony Kumin powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętym pojemniku. Przyprawę tą należy stosować z umiarem, gdyż może przytłoczyć wszystkie inne aromaty dania. Do potrawy dla czterech osób wystarczy dodać mniej niż łyżeczkę kminku.
Informacje szczegółowe:
Waga: | 100 g |